Cetatea Sighisoara (Sighisoara)
La Sighisoara a existat incepand din secolul al III-lea i.e.n, o cetate dacica, SANDOVA. Acest fapt este dovedit de numeroase arme, lucruri casnice, obiecte de ceramica descoperite aici. Peste vechea asezare dacica de la Sighisoara romanii au ridicat alta in veacul I e.n. Locul era bine ales caci forma un fel de raspantie a drumurilor din centrul Transilvaniei. Identificarea a fost facuta pe platoul numit “Podmoale” din imediata apropiere a orasului de azi.
La inceputul sec. al XV-lea, Sighisoara a sustinut pe principele Munteniei intre anii 1431-1435 pentru a pregati ocuparea tronului Tarii Romanesti. Aici a batut o moneda prorpie ce a circulat pe tot teritoriul Transilvaniei.
In 1511, in cetatea Sighisoara are loc una dintre cele mai puternice rascoale din istoria sa, mestesugarii, saracimea orasului s-au rasculat impotriva bogatasilor .
In drumul sau spre Alba Iulia in 1600 a trecut insusi Mihai, unde proclama unirea celor 3 principate Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova.
Sighisoara cunoaste o perioada de glorie devenind un important centru cultural. Sculptori, pictori veniti din S Germaniei, din Austria alaturi de personalitati remarcante autohtone ca Elias Nicolai au contribuit la inflorirea orasului in acele timpuri.
In sec al XVII-lea Sighisoara trece printr-o perioada grea din istoria sa, deoarece in analele cetatii s-au consemnat numeroase calamitati: asedii, foamete, jafuri si epidemiide ciuma, inundatii mari, cutremure si incendii pustiitoare.
Poze:
GojaDescriere si istoric:
Cetate Sighisoara
3 comments:
am si eu cateva poze din sighisoara. daca aveti nevoie, vi le dau.
foarte frumoase pozele, ma bucur ca am dat peste un blog dedicat monumentelor istorice
Ai uitat de Reforma Luterana, de constructia cetatii, de locuirea lui Vlad Dracul acolo, de mitul Dracula, de marele incendiu in secolul 18, de una de alta ... etc. oricum bravo, keep up the good work
Post a Comment