Tuesday, April 17, 2007

Castelul Bran (Bran)


Castelul Bran, atestat documentar in 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d'Anjou, printr-un act prin care brasovenii primeau incuvintarea regala de a construii cetatea si confirmarea subordonarii a 13 localitatii. Cetatea era condusa de un castelan si avea o garnizoana compusa din arcasi si balistari. Intre anii 1419-1424, Cetatea Bran intra in posesia lui Sigismund.


Restaurat intre anii 1920-1927 de catre arhitectul Curtii Regale, Carol Liman, Castelul Bran este transformat intr-o frumoasa resedinta de vara, cu parc si alei de promenada, lac, terase, fantani, tot atunci construindu-se si Casa de ceai. In anul 1938 Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran si intregul domeniu, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stapaneste pana in anul 1948.


Evenimentele tulburi din anul 1948 lasa Castelul Bran fara ocrotitorii lui regali, urmand o perioada de degradare si devastare ce se sfarsestein anul 1956 cand este inaugurat Muzeul de Istorie si Arta Medievala. Fiind intr-o stare avansata de degradare, in anul 1987 Castelul Bran intra in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993. Actualmente, Castelul Bran este un punct important de atractie turistica si ramane in amintirea tuturor celor il viziteaza, marturie vie a scurgerii veacurilor si a faptelor de vitejie petrecute la umbra zidurilor sale.

Poze: Goja
Istoric si descriere: TourismGuide.

No comments: