Thursday, April 19, 2007
Ziua Internationala pentru conservarea monumentelor
Tuesday, April 17, 2007
Biserica Evanghelica (Sibiu)
Biserica Evanghelica este probabil principalul reper cultural al orasului de pe Cibin si a fost ridicata in secolul XIV. Impunandu-se somptuos in centrul orasului, monumentul e caracterizat de turnul pe sapte nivele si cele patru turnulete din colturi.
Interiorul bisericii scoate la iveala pe pereti un grup de epitafuri din piatra, care dateaza din secolul XVII. Pe peretele de nord se afla o fresca uriasa pictata de Johannes of Rosenau, in anul 1445. Tot in interiorul bisericii se afla si cea mai mare orga din sud-estul Europei, adusa in 1914.
Foto: Andrei Militaru
Cetatea Sighisoara (Sighisoara)
In 1511, in cetatea Sighisoara are loc una dintre cele mai puternice rascoale din istoria sa, mestesugarii, saracimea orasului s-au rasculat impotriva bogatasilor .
In drumul sau spre Alba Iulia in 1600 a trecut insusi Mihai, unde proclama unirea celor 3 principate Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova.
In sec al XVII-lea Sighisoara trece printr-o perioada grea din istoria sa, deoarece in analele cetatii s-au consemnat numeroase calamitati: asedii, foamete, jafuri si epidemiide ciuma, inundatii mari, cutremure si incendii pustiitoare.
Poze: Goja
Descriere si istoric: Cetate Sighisoara
Cetatea Rasnovului (Rasnov)
trecutul ei este strans legat de intreaga dezvoltare istorica a populatiei respective.
Descriere si istoric: Sursa.
Castelul Peles (Sinaia)
Demn de mentionat este faptul ca Pelesul a fost primul castel electrificat in intregime din Europa. Acest lucru a fost posibil intrucat electricitatea era fumizata de Uzina Electrica proprie, de pe malul paraului Peles. Mai trebuie stiut si ca Pelesul adaposteste una dintre cele mai importante si mai valoroase colectii de tablouri din Europa, in numar de aproximativ 2.000 de piese.
Descriere si istoric: Wikipedia
Castelul Bran (Bran)
Castelul Bran, atestat documentar in 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d'Anjou, printr-un act prin care brasovenii primeau incuvintarea regala de a construii cetatea si confirmarea subordonarii a 13 localitatii. Cetatea era condusa de un castelan si avea o garnizoana compusa din arcasi si balistari. Intre anii 1419-1424, Cetatea Bran intra in posesia lui Sigismund.
Evenimentele tulburi din anul 1948 lasa Castelul Bran fara ocrotitorii lui regali, urmand o perioada de degradare si devastare ce se sfarsestein anul 1956 cand este inaugurat Muzeul de Istorie si Arta Medievala. Fiind intr-o stare avansata de degradare, in anul 1987 Castelul Bran intra in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993. Actualmente, Castelul Bran este un punct important de atractie turistica si ramane in amintirea tuturor celor il viziteaza, marturie vie a scurgerii veacurilor si a faptelor de vitejie petrecute la umbra zidurilor sale.
Istoric si descriere: TourismGuide.
Monday, April 16, 2007
Podul Mincinosilor (Sibiu)
Numit oficial Liegende Brücke, dar cunoscut si sub numele de "Podul Culcat", monumentul a fost
ridicat in anul 1859 in locul unui pod de lemn. In cele doua colturi ale podului apare simbolul sasilor, reprezentat prin doua sabii incrucisate si o coroana. Este puntea de legatura intre orasul nou si orasul vechi.
foto: Andrei Militaru
Friday, April 13, 2007
Palatul Roznovanu (Iasi)
In ansamblu, ca arhitectura dar si prin frescele interioare si statuile ce impodobeau in 1830 exteriorul, palatul apartine stilului neoclasic, cu elemente ornamentale electico-baroce. Pina in 1891 cind este vinduta statului, cladirea este resedinta a familiei Rosetti - Roznovanu, cea mai puternica si mai influenta familie in arena politica moldava a urbei.
Intre anii 1892 - 1892 Palatul Roznovanu va fi folosit ca resedinta temporara a familiei regale, o parte din spatiu fiind alocat autoritatilor locale. Cladirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales in I razboi mondial, intre 1916 - 1918 cind a gazduit sediile ministerelor ale conducerii politice refugiate de la Bucuresti. In incaperea in care se afla acum Cabinetul Primarului isi avea biroul M.S. Regele Ferdinand, iar in actuala Sala de sedinte a Consiliului Local s-a intrunit in 1918 Consiliul de Razboi al Romaniei
sursa, foto: VisUratCasa Dosoftei (Iasi)
Gazduieste Departamentul de Literatura Romana Veche al Muzeului de Literatura Romana unde pot fi vazute numeroase exponate originale, intre care si cel mai vechi manuscris continind Letopisetul atribuit lui Grigore Ureche. Edificiul de piatra cu aspect arhaic a fost construita in a doua jumatate a secolului al XVII-lea si a apartinut initial bisericii "Sf. Nicolae Domnesc". In 1679 a functionat aici o tipografie.
sursa, foto: VisUrat
Palatul Culturii (Iasi)
sursa, foto: VisUrat