Tuesday, April 17, 2007

Cetatea Rasnovului (Rasnov)

Cand te apropii de orasul Rasnov, din orice parte a Tarii Barsei, privirea iti este atrasa de pantele abrupte ale unui deal, care strajuieste localitatea dinspre est, pe varful caruia se profileaza in forma de centura zimtata, zidurile masive si de intinse proportii ale unei vechi cetati: Cetatea taraneasca a Rasnovului. Fiind o cetate taraneasca, ridicata in Evul Mediu de locuitorii Rasnovului cu scopul de a se adaposti si apara in vremurile invaziilor vrasmase,
trecutul ei este strans legat de intreaga dezvoltare istorica a populatiei respective.

Cetatea Rasnov a fost construita prin efortul colectiv al locuitorilor din aceasta asezare ajutati de cei din comunele invecinate, Cristian si Vulcan, intr-o perioada cand principala ocupatie a acestora era agricultura, din care motiv s-a numit ,"cetate taraneasca" . Denumirea s-a mentinut in decursul veacurilor, deoarece Rasnovul a pastrat chiar in epoca de inflorire a breslelor un pronuntat caracter agrar.

Prima mentiune documentara despre Cetatea taraneasca a Rasnovului dateaza din anul 1335 cand, cu ocazia unei noi navaliri a tatarilor in Tara Barsei, a fost pustiit intregul tinut, in afara de Cetatea Rasnovului si de cetatea de pe dealul Timpa de la Brasov, care fiind puternic fortificate au rezistat atacurilor, salvand viata locuitorilor refugiati intre zidurile lor.

Poze: Goja
Descriere si istoric: Sursa.

4 comments:

Anonymous said...

Cristul pozat este o "facatura" a lui Alberto Drera, raposatul italian care a minarit, dupa propria voie si inspiratie, restaurarea cetatii.
Sasii care stapinisera cetatea erau EVANGHELICI, si nu se afisau cu asemenea podoabe. Dar, pentru catolicul Drera, a contat prea putin!

Anonymous said...

Mi-a placut explicarea termenului de "cetate taraneasca"! Daca faci agricultura esti taran, iar cetatea se numeste ca atare. Dar, autorul meu naiv, doar istoriografia din ultimele doua secole, le-a spus taranesti fortificatiilor astora.
Un taran ordinar nu avea voie sa ridice fortificatii!

Anonymous said...

In legatura cu Cristul respectiv, ar trebui sa mai citesti inainte sa faci afirmatii eronate.
Sasii care au venit in sec.12 in Tara Barsei erau bineinteles CATOLICI, la fel erau si 2 secole mai tarziu cand au ridicat cetatea ! Abia dupa 1541 a aparut Reforma in zona Brasovului, pe vremea lui Honterus. Deci tot ce s-a construit pana atunci era facut de niste sasi catolici! E adevarat, Cristul nu e pus pe capela, pt. ca ea a disparut complet (se afla in apropiere, pe locul belvederii cu binoclu de astazi). Acea capela care azi nu mai exista a fost transformata abia in sec.16 intr-o capela luterana, unde bineinteles nu avea ce cauta semnul Crucii. Cristul a fost pus pt a completa fatada acelei case (din cate stiu vechea scoala, sa ma corectati daca gresesc), care era prea mare si lipsita de decoratii. Si el aminteste, deci, exact de perioada constructiei cetatii, deci se incadreaza perfect !

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!